slaap in de zorg?
Zorgslaap! 

Platform slaapteams

In de gehandicaptenzorg zijn er de afgelopen jaren steeds meer medewerkers gekomen die binnen hun eigen organisatie aandacht gevraagd hebben voor de slaapzorg. Vaak zijn het behandelaren; artsen, gedragsdeskundigen, verpleegkundig specialisten/ physician assistant, (para)medici en verpleegkundigen. De samenstelling van deze groep, de taken en faciliteiten verschillen van zorgorganisatie tot zorgorganisatie. Vaak is hun werk een combinatie van advisering rondom individuele clienten tot kennispunt binnen de organisatie. Binnen Zorgslaap wordt naar deze functionarissen verwezen als 'slaapteams'.

Er zijn slaapteams die al 20 jaar ervaring hebben, maar de meeste zijn net begonnen of willen graag beginnen.

Binnen de Richtlijn Gezonde Slaap en Slaapproblemen in de Langdurige Zorg is er een expliciete rol voor deze slaapteams erkend.

Slaapzorg en ondersteuning bij slaapproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking is maatwerk doordat de mogelijkheden en uitdagingen van de client, de (on)mogelijkheden van de zorgsetting en de mogelijkheden tot beeldvorming van de problematiek steeds zorgen voor een unieke situatie. Als het probleem blijft bestaan nadat de basale slaaphygiene geoptimaliseerd is, vraagt het de betrokkenheid van een team dat zowel de slaap in al haar facetten goed kent als kennis van en positie binnen de eigen organisatie om tot een vervolgadvies te kunnen komen.

Zorgslaap streeft naar bundeling van de krachten van de slaapteams, ondersteund met inhoudelijke kennis vanuit de slaapgeneeskunde. Door de teams samen te brengen, kennis en ervaringen te laten delen en hen zo optimaal toe te rusten deze belangrijke tak van zorg uit voeren.  Dit zal leiden tot meer bewustzijn over de rol van slaap bij het verbeteren van de kwaliteit van zorg en helpt de impact van de slaapteams op individuele clientenzorg en breed binnen hun eigen organisatie te vergroten.


.